Housut - hame - lippis? Golf ja vaatteet!

Ruutuhousut, kauluksellinen paita ja ruutuneule. Sellainen mielikuva minulla oli golfvaatetuksesta kun aloitin golfin harrastuksen. Muistan kaivaneeni kaappia ja löysin suorat mustat housut, pikee paidan ja ruutukuosisen pull over neuleen. Tosiasia on, että varsinkin Suomessa pukeutumisen golfetiketti on viime vuosina muuttunut ja kentällä näkyy golf outfittejä ihan laidasta laitaan. Harvemmin kuitenkin näkee golfaajia sinisissä farkuissa, se ei ole suotavaa. 2013 golfliitto kumosi pukeutumissäännön – uutisen voi lukea tästä.

Vaikka Suomessa vaatetusetiketti on nykyään leppoisampi, kannattaa muistaa golfmatkoilla tarkistaa golfklubien säännöt! Toki myös Suomessa sääntöjä vielä on. Toivoisin itse että ne olisivat esillä myös nettisivuilla, selailin hieman eri sivustoja, ja itse en ainakaan löytänyt pukeutumissääntöjä sellaisilta kentiltä, joissa itse uskon että niitä on. Tässä hieno esimerkki Pickalan säännöistä, jotka ovat helposti löydettävissä nettisivuilta:
Pickalan pukeutumisohje: ”Siisti, toiset huomioiva golfpukeutuminen.” Paidoissa ei tarvise olla kauluksia ja sinisissä, siisteissä farkuissa saa pelata.

Olen itse golfannut jonkin verran ulkomailla ja siellä on tullut varsinkin naisten pukeutumisessa vastaan sääntöjä, joita pitää kunnioittaa. Malesiassa on aika tiukat säännöt. Mentiin Kelab golfia Kuala Lumpurin läheisyyteen pelaamaan ja hups unohdin hihallisen golfpaidan hotellille (yleensä ulkomailla minulla on aina varuiltaan hihallinen bägissä), joten jouduin ostamaan hihallisen golfpaidan pro shopista. Siellä on myös tarkat säännöt kuinka pitkä hameen tulee olla. Golfkengät piti myös ”suljetut”, eli omia Callawayn golfballerinoja ei olisi saanut täällä käyttää.

Omiin luottovaatteisiin kuuluu seuraavat:
-        
      Päähine: Suomessa käytän usein pantaa, joka peittää korvat. Monet kentät ovat tuulisia ja koen että herkille korville on mukavaa kun pysyvät lämpimänä. Ulkomailla taas lippis on vakiovaruste, ettei saa auringonpistosta.

           Tekninen golfpaita: Näitä löytyy jo jonkin näköistä ja merkkistä. Tärkein kuitenkin ettei kiristä ja tunnu epämiellyttävältä. Minulla on myös jonkin verran hihattomia golfpaitoja, tosin minusta on tuntunut että niitä oli jossain vaiheessa vaikea löytää Suomessa ja varsinkin pienessä koossa. Tänä keväänä olen nähnyt enemmän niitäkin myytävän.

-     Pitkähihainen/takki: Ostin nyt keväänä Catmandoon pitkähihaisen jossa on fleecepinta sisällä. Aivan loistava ostos ja huomasin heti kolmen tunnin pron session aikana että lämmittää mukavasti. Hinta ei ollut järkyttävä (noin 40 €). Joulukuussa Golfbalancella oli remppamyynti ja sieltä löysin omassa koossa ihanan Abacus-takin 19 €:lla. Ovh oli lähemmäs 200 €, joten ostopäätös oli aika helppo. Jatkossa tämä löytyy aina bägistäni tai Niken ohut tuulitakki, jonka olen ihan golfia varten joskus ostanut.

-          Housut: Golfasin pitkään joustavilla mustilla housuilla (ei farkut), koska en yksinkertaisesti löytänyt minun kokoisia golfhousuja Suomessa. Kun kävimme Jannan kanssa joulukuun golfbalancen alemyynneissä, löysin kuitenkin Alberton vihreät housut koossa S. Hinta oli hulppea 9 € (!!), joten nappasin ne heti mukaan. Kerran olen päässyt golfaamaan niissä ja pakko sanoa että ovat mukavat. Nämä ovat hieman isohkot, mutta uskon että varmasti saatan joskus ostaa uudestaan mikäli tarve vaatii uudet housut. Golfbalancella oli avajaiset huhtikuussa ja kävin sitten kurkkaamassa valikoimaa. Itselleni on tärkeä että voin esim. työpäivän päätteeksi suunnata suoraan golfkentälle samoissa vaatteissa. Pyysin avuliasta myyjää auttamaan minua. Haluan siistit housut, jotka eivät kahise! Nykyään löytyy paljon valinnanvaraa. Kokeilin leggins tyylisiä pehmeitä housuja sinisenä tai korallin värisenä, mutta päädyin kuitenkin Niken mustiin joustaviin housuihin. Näyttävät ihan perus siisteiltä housuilta.

Löytöjä Golfbalancen avajaisista huhtikuussa 2017 

-     
      Hameet: Golfaan itse mieluiten hameella. Suomessa on kuitenkin aika kylmä golfata hameella, mutta olen ratkaissut ongelman pitämällä alla leggarit tai sukkahousut joissa on fleecevuori. Näitä löytyy kaupoista usein syksyisin ja esimerkiksi Lidlillä on näitä usein syksyllä ja talvella myynnissä. Itsestä tuntuu että näillä on usein mukavampi ja lämpimämpi golfata kuin housuilla. Pumalla, Nikellä ja Adidaksella on sellaisia ihania hameita pehmeistä materiaaleista. Jos näen niitä alennuksessa omassa koossa, on aika varmaa että nappaan mukaani. Hameissa on yleensä ”sortsit” alla, joten omasta mielestä nämä on hyvät muutenkin – ei ainoastaan golfkentällä.

Lippis, hihaton ja hame - lämpimän sään perusvaatetus. Els Club - Malesia

-    
      Hanskat: Suosittelen lämpimästi hankkimaan golfhanskat eri tarpeisiin. Toki se perushanska, mutta myös talvihanskat tai sadehanskat. Keväällä ja syksyllä voi tulla aika kylmä ja on mukavampaa jos näpit eivät ole heti jäässä. Pari vuotta sitten olin vappuna golfaamassa Pärnussa. Asteita oli noin +2 ja sieltä löysin ensimmäiset kylmän sään hanskat. Hintaa oli jonkin verran, mutta aivan loistava löytö! Tänä vuonna ostin uudet Footjoyn wintersoftit! Ihanat kädessä!
-     
      Kengät; Mulle on jostain syystä kerääntynyt hurja määrä erilaisia kenkiä. Jostain syystä Adidaksen kengät ei sovi minulle ja tällä hetkellä olen tykästynyt Puman kenkiin. Ostin joskus reissussa kangasmaiset Adidakset – mutta ne ei oikein sovinnut Suomen olosuhteisiin. Parin kierroksen jälkeen olivat tämän näköiset:


Nyt siis suosin Puman Waterproof kenkiä, ovat mukavan pehmeät jalassa ja ovat vedenkestävät. Golfbalancen avajaisissa löysin sitten valkopinkkien rinnalle mustat kengät pilkkahinnalla.  


Ostin kerran Las Vegasin pro shopissa Callawayn golfballerinat. Nämä oli siellä poistossa ja maksoi muistaakseni alle 20 dollaria. Ole kuitenkin todennut että koko kierrosta ei pysty näillä kävelemään –ulkomailla jos on auto käytössä nämä toimivat ”ihan hyvin”. Eli ainakaan tätä mallia en pysty suosittelemaan. Nätit kuitenkin ovat 😆 


Hirveä määrä tavaraa ja ei ole varmaan salaisuus että golfvaatteisiin saa uppoamaan pienen omaisuuden. Itse seuraan kuten mainittu erilaisia teemapäiviä, jolloin saa hieman halvemmalla hankittua itselleen tarpeelliset vaatteet. Kannattaa myös tsekata Golfbalancen outlet puolta, jossa saattaa olla löytöjä juuri sinua varten. Olen myös löytänyt kirppareilta hyviä löytöjä kuten uudehkon Lindebergin neuleen parilla eurolla, Facebookissa löytyy hyviä golfkirppiksiä kuten Golfvälineet kiertoon. Jos reissaa Jenkkeihin kannattaa suunnistaa golfkauppoihin. Siellä on todella laaja valikoima ja olen siellä löytänyt paljon halvalla. Parhaita löytöjä on ollut Niken Golfhame ja Callawayn kengät.

Nettikauppoja, jotka ovat tutustumisen arvoisia: 

https://www.golfbalance.fi/
https://golfcenter.fi/golfoutlet.html (tilaa myös uutiskirje "torstain täpäkkä" tarjous)
https://www.nordicagolf.fi/?gclid=CJ6W3KWt7NMCFRbcGQodiG8DJA
https://www.smartgolf.fi/
http://www.golfsky.fi/

Kirppareita:

Olen huomannut että jotkut seurat pistävät näin keväällä kirppareita pystyyn. Peuramaalla ja Hangolfissa on ainakin kirpparit 20.5.2017.

Facebookissa Golf Välineet Kiertoon, GVK
Facebookissa GOLF: Myydään / Ostetaan
Facebookissa GolfKirppis


Tärkein omasta mielestä on että pysyä lämpimänä, vaatteet tuntuu mukavilta ja huomioi hieman etikettiäkin. Varsinkin jos kenttä sen vaatii. Erilaisilla tyyleillä on tullut golfattua, en kuitenkaan suosittele alla olevaa outfittiä golfaamiseen vaikka tuli kokeiltua pari lyöntiä  😉

Kuva: Jukka Alasaari Photography
-M-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Golf: Aloittelijan opas, osa 2

Kenttätestissä Vuosaari Golf