Golf: Aloittelijan opas, osa 1
No miten sitten voi aloittaa golfin?
Ja mistä voi edes tietää onko se minulle oikea harrastus?
Ja mistä voi edes tietää onko se minulle oikea harrastus?
Omatoiminen tutustuminen lajiin
Jos sinulla on ystävä, joka pelaa golfia, yksi tapa tutustua golfiin on käydä kokeilemassa lajia jokamieskentällä. Jokamieskentät ovat lyhyitä, yleensä 6-9 reiän kenttiä, jonne pääsee pelaamaan ilman green cardia ja välineet saa vuokrattua paikan päältä. Välillä vaatimuksena voi olla että ryhmässä on yksi henkilö, jolla on green card. Pelimaksut ovat yleensä 10-20€ välillä.
Täältä löytyy Golfliiton ylläpitämä lista jokamieskentistä:
Itse olen käynyt pelaamassa Laajasalossa Helsingissä sekä Löfkullassa Espoossa. Löfkulla on on ainakin minulle sopivan haastava kenttä, joten siellä tulee varmasti myös ensi kesänä käytyä.
Omatoimisen tutustumisen haasteena voi kuitenkin olla se että jos ei ole lainkaan käsitystä miten palloa lyödään ja pelikaveri ei aktiivisesti opasta, saattaa lajiin turhautua jo heti alussa.
Jokamieskenttien lisäksi lyöntejä pääsee harjoittelemaan rangella, joilla lyödään palloja joko ruohomatolta tai nurmelta. Lyöntiharjoittelu rangella on oleellinen osa golfin perusharjoittelua, mutta siinä voi hyvin saada tuntumaa lajiin ja ehkä kipinän aloittaa harrastus. Myös useilla rangeilla on mahdollista vuokrata mailat.
Alkeiskurssit
Alkeiskurssit ovat hyvin helppo tapa aloittaa golf. Kurssilla asiantunteva golf-opettaja neuvoo lajin perusteissa, niin tekniikassa kuin etiketissäkin.
Itse aloitin golfin viime kesänä käymällä ensin työpaikan golf-kerhon kanssa tutustumassa golfin saloihin Mika Piltzin opastuksella Tapiola Golfissa. Jäin koukkuun lajiin saman tien! Kotona ylipuhuin puolisoni mukaan golfkurssille ja valitsimme kurssipaikaksi Vihti Golfin, sillä se on noin 30 minuutin päässä kotoamme. Ja myös hinta oli edullinen.
Ilmoittauduimme siis kesäkuun puolenvälin golf-alkeiskurssille, joka järjestettiin viikonloppuna ja oli kestoltaan yhteensä noin 8 tuntia. Alkeiskurssi oli ehdottomasti hyvä valinta, sillä olimme molemmat aivan aloittelijoita lajin suhteen.
Ilmoittauduimme siis kesäkuun puolenvälin golf-alkeiskurssille, joka järjestettiin viikonloppuna ja oli kestoltaan yhteensä noin 8 tuntia. Alkeiskurssi oli ehdottomasti hyvä valinta, sillä olimme molemmat aivan aloittelijoita lajin suhteen.
Alkeiskurssille osallistui 8 henkilöä, mikä oli ihan hyvä koko että opettaja ehti huomioimaan melko hyvin kaikkia. Alkeiskurssilla käytiin kahden päivän aikana läpi lajin sääntöjä ja etikettiä, ja tietysti erilaisia lyöntejä. Tavoitteena oli antaa eväät seuraavaa vaihetta, eli omatoimista harjoittelua varten, ja lopullisena tähtäimenä siis Green Card.
Varusteina alkeiskurssilla oli ihan tavalliset säänmukaiset ulkoiluvaatteet ja lenkkarit. Mailat sai lainaan klubilta.
Etukäteen ei siis missään nimessä kannata ostaa mitään golfvarusteita, sillä ei vielä tiedä onko golf se oma laji.
Mielenkiintoisin vaihe kurssilla oli kun pääsimme pelaamaan par3 kenttää ja pääsi kokeilemaan miltä se oikeasti tuntuu pelata golfia. Ja siellä nimenomaan sai niitä onnistumisen elämyksiä kun ylipäänsä osui palloon!
Yksi hyvä lisä Vihdin alkeiskurssissa oli se että kurssin käyneet saavat kaudeksi ilmaisen pelioikeuden! Tuo tarkoittaa siis usean sadan euron säästöä!
Sama kampanja näyttää olevan tänäkin vuonna:
Alkeiskurssien hinnoissa on paljon eroja, joten niissäkin vertailu kannattaa. Myös tuttujen kokemuksia kannattaa kysellä ja siten valita se itselle paras vaihtoehto.
Green card
Alkeiskurssin jälkeen on mahdollista suorittaa Green Card, eli golfin ns. ajokortti. Green Cardin suorittamisen jälkeen sinun on mahdollista liittyä johonkin golfseuraan ja pelata vapaammin useammilla kentillä.
Green Cardin tavoitteena on varmistaa että pelaaja osaa edetä kentällä turvallisesti ja sujuvasti. Mitään pelillisiä taitovaatimuksia ei green cardiin liity.
Varasimme puolison kanssa ajan Green Card-suoritukselle noin kuukauden päähän alkeiskurssista.
Alkeiskurssin ja Green Card-kokeen välissä kävimme pelaamassa Vihdin viisi-reikäisellä par3 kentällä varmaan joka viikonloppu useita kierroksia, se oli hyvää harjoittelua, ja tosiaan ilmaista, sillä pelioikeus kuului tuohon kurssihintaan.
Hankimme myös tässä välissä omat mailat, kun olimme varmoja että tämä on meidän laji!
Itseä jännitti tuo Green Card koe paljonkin, sillä vaikka kuinka Pro oli sanonut että taidoilla ei ole merkitystä, niin jotenkin sitä silti ajatteli että hylätäänkö minut kun en saakaan sitä palloa sinne reikään.
Jännitys oli tosiaan turhaa, mutta minkäs sitä itselleen voi.. Ensin oli kirjallinen etiketti/sääntöosuus ja sen jälkeen pääsimme peliosuuteen. Peliosuudessa ryhmän tuli tietyssä ajassa kiertää tietty määrä reikiä, ja näin testattiin pelin sujuvuutta ja ymmärrystä pelin etiketistä ja siitä miten tulee kentällä käyttäytyä. Ja hyvinhän se meni!
Hyväksytyn suorituksen jälkeen päätimme liittyä Vihti Golf Clubin jäseniksi ja saimme samalla jäsenkortit mukaamme. (Vuonna 2017 ei ole enää jäsenkortteja, vaan käytössä eBirdie-sovellus, josta näkee oman tasoituksen yms).
Green Cardin jälkeen tasoitus on 54, josta sitä voi alkaa pudottamaan, sitä mukaa kun peli kehittyy. Tasoituksella 54 on suositus että pelattaisiin oman seuran kentällä, mutta moni kenttä kyllä sallii tasoituksella 54 pelaavat vieraat kentälleen.
Miten sinä olet aloittanut oman golf-harrastuksesi?
Kommentit
Lähetä kommentti